Allereerst is een visueel technisch en een beperkt onderzoek naar de balkonvloeren en -constructie uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan zijn de balkons aan de achtergevel van deze vereniging aangepakt en hersteld. Het schilderwerk is opnieuw uitgevoerd in combinatie met het nodige herstel van houtrot schades. Ook zijn de hemelwaterafvoeren hersteld en is lokaal metsel- en voegwerk hersteld. 

Oude overbelaste balkons kunnen erg gevaarlijk zijn. Neem bijvoorbeeld het ongeval in de Franse stad Angers. Hier was een studentenfeest gaande toen het balkon zich begaf. Vier studenten stonden er op en werden bedolven onder het puin. 70 brandweermannen moesten er van pas komen maar ze waren te laat, de vier studenten waren overleden. Dit soort situaties komen vaker voor, dus het balkon eens in de zo veel tijd renoveren is van levensbelang.

De Amsterdamse VvE Misatru heeft huizen op de Rubensstraat, Stadionkade en de Minervalaan in Amsterdam. De balkons van deze huizen bestonden uit een relatief dunne betonplaat. Deze betonplaat is aan de gevelzijde opgelegd op het gevelmetselwerk. Aan de lange hekzijden is het opgezet via een lip aan het stalen UNP-profiel (randbalk) welke vervolgens weer ondersteuning vindt van haaks op de gevel bestaande INPprofielen als consoles. 

Naar deze balkons is een onderzoek uitgevoerd door de firma EBMC Nederland BV. Er bleek op korte termijn aandacht moeten worden besteed aan in het bijzonder de consoles en het metselwerk rondom deze consoles, evenals de stalen randbalken. Hiervoor benaderde de VvE ons om samen met andere VvE’s deze balkons te renoveren.

In Q2 van 2016 was het zo ver. Na het aanleggen van de stijgers zijn we eerst de  triplex-vloersystemen, balkonkasten, stalen randbalken en tegelvloeren gaan verwijderen. Toen we alles hadden verwijderd zijn we de betonreparatie aan de balkonvloeren gaan uitvoeren. Het dak hebben we gerenoveerd en de gevel hersteld. Daarna zijn we gaan lassen en gaan metselen gevolgd door de houtrotreparatie, houtrotsanering en asbestsanering. We hebben de cv- en waterleidingen alsmede rioleringen gerenoveerd inclusief een 3d scan van het gebouw uitgevoerd. Tot slot hebben we de afvoer aangelegd, de balkonvloeren aangebracht, de schoorstenen en loodslabben hersteld en geschilderd. 

Naast dat we zelf aan de balkons hebben geklust hebben we ook andere VvE’s begeleid en geadviseerd wat betreft de verbouwing en de onderzoeken naar de hoeveelheid lood in het water.

De balkons zijn nu niet alleen hersteld maar de oorzaak van de achteruitgang van de balkons is ook aangepakt. De permanente belasting op de balkons ook verminderd. Zo zorgen wij ervoor dat de nieuwe balkons voor een lange periode veilig mee gaan. 

Wist je dat: je op een terras geen zware potten en/of plantenbakken mag plaatsen

Werkzaamheden:

  • Herstel betonschade
  • Nieuwe thermisch verzinkte stalen randbalken
  • Lassen van plooischotten op de consoles en versterken van de consoles
  • Consoles ontroesten en conserveren
  • Metselwerk tpv consoles uitgehakt, consoles gecontroleerd en metselwerk hersteld 
  • BASF balkonsysteem inclusief coating toegepast 
  • Schilderwerk uitgevoerd
  • Houtrot schades hersteld
  • Hemelwaterafvoeren aangepast
  • Metselwerk lokaal hersteld