Amsterdam is de transitie aan het maken van gasketels naar duurzamere energievormen

Aycon helpt regelmatig VvE’s bij deze warmtetransitie. In opdracht van 3 VvE’s zijn we begonnen met het onderzoeken naar welk mogelijk alternatief van de gasketel we in deze wijk gingen toepassen. Na grondig onderzoek zijn we uitgekomen op stadswarmte. Naast dat dit een duurzamere manier is om je huis op te warmen, kan je hier ook nog eens veel subsidies voor ontvangen. Deze voordelen wogen op tegen het mogelijk nadeel wat betreft de lange contractsduur (15 jaar) en de angst voor hoge prijsstijgingen vanwege de monopoliepositie van Vattenfall. Toen we gezamenlijk met de VvE’s hebben gekozen voor stadswarmte moest eerst de financiën worden geregeld. Exacte cijfers zijn er niet maar het moet iets tussen de 1,5 en 2 miljoen hebben gekost op basis van schattingen. Hiervan betaalde Vattenfall de aanlegkosten van het leidingnetwerk en betaalde de drie samenwerkende VvE’s voor het moderniseren van de binneninstallatie aan firma Feenstra en de aansluitkosten aan Vattenfall. 

Wist je dat: Bij stadsverwarming wordt ook restwarmte gebruikt die vrijkomt bij het opwekken van stroom of het verbranden van afval.

Alles was geregeld en wij gingen naar Amsterdam-Zuid en in de Apollobuurt vonden we een mooie wijk met jaren dertig woningen. Ons doel was om ongeveer honderd van deze woningen van de cv-ketel af te halen en aan te sluiten op het duurzamere stadswarmtenetwerk.

In Q2 2017 werden de eerste scheppen in de aarde gezet. Het was een lastige klus. Een paar weken later stuitte we al op de eerste uitdagingen. Voor het aanleggen van het warmtenetwerk moesten we drukke straten en parkeerplaatsen openbreken en hierbij ook nog eens letten op de mooie monumentale bomen. Gelukkig was dit ons vierde stadsverwarming project, dus dit hadden we eerder mee gemaakt. Het verliep dan ook foutloos.

Een aantal weken later kwamen we bij onze grootste uitdaging; de stadswarmtepijp moest onder het Zuider Amstelkanaal worden aangelegd. Hiervoor hebben we een noodbrug gebouwd. De grote uitdaging was om de rust niet te verstoren in de buurt. ‘S ochtends vroeg grote palen in het kanaal slaan zorgt natuurlijk voor veel overlast, dus hiervoor zijn we in gesprek gegaan met de buurtbewoners om het zo fijn mogelijk voor iedereen te laten verlopen.

Maar een half jaar later was het zo ver, in Q4 2017 was heel het project succesvol afgerond. Niet alleen de stadswarmteleidingen waren aangelegd maar Aycon voerde ook de complete renovatie van de binneninstallatie uit, zoals het vervangen van alle leidingen, plaatsen van inregelafsluiters, boilers en pompen. De bewoners waren ontzettend tevreden want zowel het warme water als de radiatoren zijn geswitcht naar stadswarmte. Dit maakt Amsterdam veiliger aangezien er geen gas meer nodig is in deze gebouwen. Ook zijn er in de toekomst geen speciale keuringen of gasdetecties meer bij het gebruik van stadswarmte. De grootste reden dat Amsterdam over aan het stappen is naar stadswarmte is omdat het duurzamer is. Bij stadswarmte is er geen lokale CO2 uitstoot, het is stiller en betrouwbaarder. 

Nu het pijpenstelsel is aangelegd in de Apollobuurt wordt het makkelijker voor andere VvE’s in deze buurt om over te stappen op stadswarmte. Daarom krijgen we ook steeds meer aanvragen binnen van VvE’s om zo stukje bij beetje Amsterdam aardgasloos te maken.

Waarom is hier voor A gekozen?
Wij proberen in alles zo veel mogelijk de klant te ontzorgen. Niet alleen dat de klant zich niet bezig hoeft te houden met de verbouwing, maar ook dat de klanten er zo min mogelijk last van hebben.

Dus wil jij ook overstappen naar stadsverwarming? Mail dan nu naar info@aycon.nl om samen te kijken naar de mogelijkheden.